Logo ontwerp

Ik was voor mijn siteke nog op zoek naar een logo. Omdat ik graag logo ontwerper wil worden (op termijn), moest ik het toch zeker zelf maken. Met mijn beperkte bagage van Illustrator slik. De naam van mijn site is Fluozwart. Dit komt van een uitspraak van mijn jongste dochter. Zij zij dat woord om iets te omschrijven en mijne mayonaise begon meteen te draaien, het zette mijn fantasie aan het werken. Het is ook een grappig woord om die reden. En ik vind het passen bij wat ik doe ‘visualiseren wat onmogelijk lijkt of wat de klant niet kan uitleggen’.

Ik heb met typografie en met kleurtjes gewerkt, maar niets waar ik echt tevreden mee was. Te zwaar, te licht, te donker, te ingewikkeld, te saai etc. Gisterenavond kreeg ik inspiratie en ging aan het kriebelen. Op een kladje. De resultaten zie je hier.

logo design sketches Zo zie je dat je geen top tekentalent moet zijn om iets werkbaar op papier te zetten. Helemaal niet zelfs. Tekenen moet je gewoon doen, zonder gêne. Een beetje zoals zingen. Trek het u niet aan als je geen Susan Boyle bent! Je oefent en je wordt er gaandeweg wel beter in en ondertussen heb je plezier. Niemand verwacht van u dat ge ne Leonardo gaat schetsen (Da Vinci he, niet Dicaprio).  Het idee was van handjes die een frame vormen en daarin nog een oog/irisje te brengen. Of een shooter kaderke van een kodak. De handjes gaan van herkenbaar naar abstract, de ogen van slangachtig streepje, naar gewoon. In mijn zoektocht naar oogbollen kwam ik weer leuke weetjes over de dierenwereld tegen. Wist je dat de “mantis shrimp” zo’n sterke pootjes heeft dat hij een aquarium kan stukslaan? En dat hij enorm geavanceerde oogballen heeft. Ik niet.

Hierboven zie je ook dat ik met de pentool al een vormpje erover had getekend en er verder mee geprutst heb, maar het was dàt toch niet. Het zag er nogal boos uit. The evil eye! En als ge ‘squint’ ziet ge er zelfs een beetje een logo van Al Jazeera in. En zonder kleur. Neeje dat was het niet. Dan ging ik nog maar is naar Aaron Draplin zijn logo’s zien. Een bekend logo ontwerper. Ze zijn geniaal in al hun eenvoud en duidelijke beeldtaal. Ik hou ook erg van zijn dikke lijn gebruik. Beetje verder nagedacht over de vorm ook. Ik heb nog een rond gedrocht gemaakt, tot ik een rechthoek uit de mouw schudde die ook de vorm van een oog weergaf als ik hem 90° draaide. Dan heb ik er nog mijn blauwe iris en zwarte pupil in geplaatst en ik ben weliswaar best tevreden. Het is een behoorlijke abstractie van een handje geworden en toch. Ik vind dat het werkt. Het oogje is gekaderd in een wijsvinger een duimpje en kan ook dienst doen als “oogbal”. Als verwijzing naar mijn ‘visie’ die ik heb. Deze ga ik even houden! (tot ik weer inspiratie krijg voor iets nieuws wss). Het doel van een logo is indruk achter te laten, bij te blijven, herkenbaar te zijn… voelt u dit zo aan?

fluozwart marjolein pas

Geef een reactie